
Βακαλάος μπριάμ
Υλικα
- 900 γρ. βακαλάος ολόκληρος χωρίς κεφάλι
- 120 γρ. Ελαιόλαδο
- 200 γρ. κρεμμύδι ξερό σε λεπτές ροδέλες
- 5 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
- 3 μέτρια καρότα κομμένα σε μισές ροδέλες
- 2 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε μισές ροδέλες
- 200 γρ. πράσο κομμένο σε μισές ροδέλες
- 400 γρ. κονσέρβα ψιλοκομμένης ντομάτας με κρεμμύδι
- 1 συμπυκνωμένος ζωμός λαχανικών
- 500 γρ. Vερό
- 1 κουτ. σούπας φρέσκος ψιλοκομμένος δυόσμος
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι ½ κουτ. γλυκού πιπέρι
Εκτέλεση
Ξελεπιάζετε τον βακαλάο και κατά μήκος της κοιλιάς κάνετε μία τομή. Ξεπλένετε καλά το ψάρι, το στραγγίζετε, το αλατίζετε ελαφρώς και το αφήνετε στην άκρη να τραβήξει το αλάτι. Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 2 λεπτά περίπου.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τα καρότα και τις πατάτες, ανακατεύοντας συχνά. Μετά από περίπου 3 λεπτά προσθέτετε το πράσο και τα κολοκυθάκια, εξακολουθώντας να ανακατεύετε προσεκτικά. Συνεχίζετε το βράσιμο για 2 λεπτά ακόμα.Προσθέτετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το νερό, το ζωμό λαχανικών, το δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 10 λεπτά περίπου. Με απαλές κινήσεις τοποθετείτε τα ψάρια στην κατσαρόλα και σκεπάζετε ξανά, συνεχίζοντας το βράσιμο για ακόμα 10 λεπτά περίπου. Ανακατεύετε σε τακτά χρονικά διαστήματα με απαλές κινήσεις για να μην διαλυθεί το ψάρι. Αποσύρετε από τη φωτιά μόλις τα λαχανικά είναι έτοιμα και σερβίρετε αμέσως.