
Σταφύλι γλυκό κουταλιού
υλικα
- 1 κιλό σταφύλι (σουλτανίνα)
- 500 γρ. ζάχαρη
- 1 κούπα νερό
- 1 ματσάκι αρμπαρόριζα ή 1 βανίλια
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού.
εκτελεση
Το πλένουμε 2-3 φορές και το στραγγίζουμε. Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το σταφύλι, τη ζάχαρη και το νερό. Το σταφύλι βγάζει κατά το βράσιμο και δικά του υγρά, γι αυτό 1 κούπα νερό είναι αρκετό για να έχει κανονικό σιρόπι. Το βράζουμε 1 βαθμό πριν τη μέγιστη θερμοκρασία της κουζίνας μας. Ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα.
Όταν αρχίζει να βράζει θα χαμηλώσουμε 1-2 βαθμούς ακόμη τη θερμοκρασία. Ίσως χρειαστεί να το ξαφρίσουμε. Όταν θα αρχίσει να δένει το γλυκό, αποκτά το σιρόπι ένα απαλό ροζ χρώμα. Από δω και πέρα πρέπει να είμαστε δίπλα του να το δοκιμάζουμε συνέχεια μέχρι να δέσει .
Πριν κατεβάσουμε το γλυκό μας, ρίχνουμε την αρμπαρόριζα για μοναδικό άρωμα ή την βανίλια και το λεμόνι για να μη ζαχαρώσει. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και καθαρισμένα καβουρδισμένα ελαφρά, αμύγδαλα λίγο πριν κατεβάσουμε το γλυκό από τη φωτιά.