
Σοφρίτο
Υλικα
- 1 ½ kg Μοσχαρίσιο κιλότο σε λεπτές φέτες
- 4 σκελίδες Σκόρδο
- 1 σφηνάκι Ξύδι
- 1 σφηνάκι Λευκό ξηρό Κρασί
- 1 ματσάκι Μαϊντανό
- 1 κλαδάκι Δεντρολίβανο
- αλάτι
- 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού πιπέρι μαύρο
- ελαιόλαδο
- αλεύρι
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι τόσο μεγάλο ώστε να χωρούν οι φέτες μας κατά μήκος ρίχνουμε λάδι στον πάτο και το αφήνουμε να κάψει. Βάζουμε αλεύρι σε ένα μεγάλο πιάτο και αλευρώνουμε τις φέτες του κρέατος από τις δύο μεριές. Τις βάζουμε στο λάδι μέχρι να τσιγαριστούν, να ροδίσουν δηλαδή χωρίς να ψηθούν κανονικά. Όταν ροδίσουν τις μεταφέρουμε σε μια άδεια βαθιά κατσαρόλα και τις αφήνουμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τον μαϊντανό.
Σε καθαρό τηγάνι καίμε εκ νέου λάδι και τσιγαρίζουμε τα δύο υλικά. Όταν ροδίσει λίγο το σκόρδο και σπάσει η φρεσκάδα του μαϊντανού προσθέτουμε φρέσκο-κατά προτίμηση- πιπέρι μαύρο, μια κουταλιά του γλυκού αλάτι, το κρασί και το ξύδι. Τη σάλτσα που φτιάξαμε την ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα, πάνω από το κρέας.
Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπάσει το κρέας. Κουνάμε την κατσαρόλα από τα χερούλια για να κατανεμηθούν τα υλικά, την σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μία ώρα και ένα τέταρτο περίπου σε μέτρια φωτιά. Όταν το φαγητό βράσει ρίχνουμε λίγο δεντρολίβανο και ανακατεύουμε ελαφρώς.