Ψωμί Χωριάτικο

Υλικα

  • 400 γρ. Προζύμι

  • 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο (δυνατό)

  • 1 κ. σ. κοφτή αλάτι

  • 2 κ. σ. Ελαιόλαδο

  • χλιαρό νερό όσο σηκώσει περίπου 2 ποτήρια

  • 1κ.σ. μέλι ( προεραιτικά)

  • 1 χούφτα αλεύρι


Εκτέλεση

Βγάλτε από το βράδυ το προζύμι απ' το ψυγείο (400 γρ.), προσθέστε 2 - 3 χούφτες αλεύρι και αρκετό νερό, ώστε να σχηματιστεί πηχτός χυλός. Αφήστε τον σε ζεστό μέρος όλη νύχτα να ενεργοποιηθεί. [Εάν δεν το κάνετε απ' το βράδυ, κάντε το 2 ώρες πριν το ζύμωμα].

Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Κάνουμε στη μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το προζύμι και το ελαιόλαδο. Διαλύουμε το αλάτι και το μέλι στο νερό και το ρίχνουμε στη λεκάνη.

Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη, για 15' περίπου, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. Σκεπάζουμε καλά τη λεκάνη, με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου 1 ώρα και 30΄. Όταν διπλασιαστεί σε όγκο, κρατάμε ένα μέρος απ' τη ζύμη, (περίπου 400 γρ.[Έτσι θα έχουμε πάντα προζύμι όταν το χρειαζόμαστε.] Την υπόλοιπη ζύμη, τη χωρίζουμε σε τρία κομμάτια και πλάθουμε μακρόστενα φρατζολάκια.

Λαδώνουμε το ταψί της κουζίνας μας και τοποθετούμε τα φρατζολάκια, με απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνουμε 3 - 4 χαρακιές στα φρατζολάκια. Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε για 30΄- 60' για να διπλασιαστούν σε όγκο.

Ραντίζουμε τα ψωμιά μας με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε