
Παστίτσιο με λαχανικά
Υλικα
- 12 φύλλα λαζάνια
- 3 έγχρωμες πιπεριές
- 2 μελιτζάνες
- 2 κολοκυθάκια
- ¼ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 ½ φλ. Γραβιέρα ή κασέρι
- μισό φλυτζάνι κεφαλοτύρι Για τη σάλτσα:
- 1 κιλό ντομάτα χοντροκομμένη
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ¼ φλ. Ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- μαϊντανός και λίγη ρίγανη
- μισό πράσο ψιλοκομμένο Για τη μπεσαμέλ:
- 3 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. αλεύρι γεμάτες
- 750 γρ. χλιαρό γάλα
- μισό φλυτζάνι κεφαλοτύρι
- αλάτι
Εκτέλεση
Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα με το ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν καλά. Βράζουμε τη σάλτσα περίπου δέκα λεπτά με το λάδι το αλάτι, πιπέρι και τη σκελίδα σκόρδο που τη βάζουμε ολόκληρη απλά για να δώσει το άρωμά της. Στα δέκα λεπτά βγάζουμε τη σκελίδα σκόρδο και προσθέτουμε λίγη ρίγανη.
Απλώνουμε στο ταψί πρώτα μπόλικη σάλτσα, μετά τα ζυμαρικά άβραστα, ύστερα τα λαχανικά και τέλος τυριά Το κάνουμε αυτό 2 φορές, 2 στρώσεις δηλαδή με την ίδια σειρά. Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: σοτάρουμε καλά στο βούτυρο ή στο ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο πράσο για να μαλακώσει
Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια για να ψηθεί καλά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε καλά για να δέσει η κρέμα και να μην έχει σβώλους.
Αφού ρίξουμε όλο το γάλα την βράζουμε λίγο μέχρι να πήξει, όχι πολύ όμως, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι μέσα και αφού την ανακατέψουμε λιγο να δέσει και το τυρί την περιχύνουμε πάνω από την τελευταία στρώση στο ταψί φροντίζοντας να φτάσει σε όλα τα σημεία. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς αντιστάσεις για μία περίπου ώρα