Μπακλαβάς

Υλικα 

  • 500 γραμ. φύλλο μπακλαβά (15 με 17 φύλλα)
  • 500 γραμ. καρυδόψιχα "ψιλοκοπανισμένη"
  • 8 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού (κοφτό) κανέλλα
  • 1 κουτ. γλυκού (κοφτό) γαρύφαλλο
  • 1 και 1/2 περίπου κούπα τσαγιού λιωμένο βούτυρο φρέσκο ή φυτίνη
  • λίγο κονιάκ
  • γαρυφαλλάκια ολόκληρα για το στόλισμα                                Σιρόπι: 
  • 2 και 1/2 ποτήρια (νερού) ζάχαρη
  • 2 ποτήρια (νερού) νερό
  • 1 κουταλιά σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλλα


Εκτέλεση 

Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά και τα ραντίζουμε με λίγο κονιάκ. Βουτυρώνουμε καλά ένα τετράγωνο μέτριο ταψί και βάζουμε κάτω 3 φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα από αυτά πολύ καλά. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με γέμιση, καλύπτουμε με ένα φύλλο καλά βουτυρωμένο, ξαναπασπαλίζουμε με γέμιση και συνεχίζουμε με φύλλο καλά βουτυρωμένο κ.λπ. μέχρις ότου τελειώσει η γέμιση και τελειώσουμε με τρία φύλλα καλά βουτυρωμένα. Το τελευταίο φύλλο αφού το βουτυρώσουμε το ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο κονιάκ. Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια και με κοφτερό μαχαίρι (προσεκτικά) "μπήγουμε" στο κάθε κομμάτι από ένα γαρύφαλλο. 

Το ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει (στην "αντίσταση" όχι στον αέρα), σε μέτρια θερμοκρασία για 40 με 50 λεπτά περίπου. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το λεμόνι, την κανέλλα και τ΄ αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά, ανακαταεύοντάς τα λίγο στην αρχή (το ξυλάκι της κανέλλας το πετάμε στο τέλος). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και μόλις βγει το γλυκό από το φούρνο, έτσι ζεστό όπως είναι, του ρίχνουμε με μία κουτάλα το σιρόπι ώστε να πάει παντού. 

Περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό και να "πιεί" τα υγρά του χωρίς να το σκεπάσουμε με κάτι. 

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε