
Μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας
ΥΛΙΚΑ Για το Μοσχάρι:
- 1 ½ kg μοσχάρι
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- 5 ώριμες ντομάτες
- 1 φλυτζ. Ελαιόλαδο
- 1 πράσινη πιπεριά
- ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη Για τον πουρέ:
- 4 μεγάλες μελιτζάνες
- 2 ποτ. φρέσκο γάλα
- 4 κουτ. σούπας αλεύρι
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 ποτ. τριμμένο Κεφαλοτύρι
- αλάτι, 1 κουτ. γλυκού πιπέρι
Εκτέλεση
κόβουμε το κρέας σε κομμάτια μεγέθους τηγανιάς. Τρίβουμε τις ώριμες ντομάτες στο τρίφτη. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και κόβουμε σε μικρά κομμάτια και την πιπεριά. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι στον πάτο και όταν κάψει τσιγαρίζουμε το κρέας. Το γυρνάμε με ένα πιρούνι καθώς τσιγαρίζεται ώστε να ασπρίσει γρήγορα από όλες τις πλευρές του και να κρατήσει μέσα όλα του τα ζουμιά. Όταν πάρει χρώμα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και την πιπεριά. Όταν μαραθεί το κρεμμύδι και η πιπεριά και αχνιστούν μαζί με το κρέας, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τις τριμμένες ντομάτες.
Προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, ένα κουταλάκι του γλυκού πιπέρι μαύρο και μια κουταλιά σούπας αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρώς. Αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί: μισή ώρα στην χύτρα ταχύτητας και δυόμιση ώρες σε απλή κατσαρόλα. Τυλίγουμε τις μελιτζάνες σε αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας. Όσο ψήνονται τις στριφογυρνάμε για να μην καούν από μία πλευρά. Όταν είναι μαλακές τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και με ένα κουτάλι παίρνουμε την "σάρκα" του, το εσωτερικό δηλαδή της μελιτζάνας. Το βάζουμε σε ένα βαθύ μπωλ και τη δουλεύουμε με ένα πιρούνι για να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.
Φτιάχνουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ σε ένα κατσαρολάκι: διαλύουμε το αλεύρι στο κρύο γάλα, το βάζουμε στη φωτιά και προσθέτουμε μία κουταλιά του γλυκού αλάτι και μία κουταλιά του γλυκού μαύρο πιπέρι και το ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Όταν πήξει ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε και τον πολτό μελιτζάνας μέσα στο κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε καλά. Κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από το μάτι.