
Μελομακάρονα
Υλικα
Μείγμα 1
- 400 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 400 γρ. Σπορέλαιο
- 180 γρ. Ελαιόλαδο
- 50 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 2 - 3 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
- 1/4 μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια Μείγμα 2
- 1000 γρ. Αλεύρι
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό Για το σιρόπι:
- 500 γρ. Νέρο
- 800 γρ. Ζάχαρη
- 150 γρ. Μέλι
- 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
- 3 στικ κανέλλας
- 3 ολόκληρα γαρύφαλλα
Εκτέλεση
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν 3 - 4 ώρες πριν αρχίσουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να κρυώσει. Μόλις πάρει μια βράση αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλό.
Προσθέτουμε τα υλικά του μείγματος 2 και ανακατεύουμε πολύ απαλά για πολύ λίγο για να μην κόψει το μείγμα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για περίπου 20 - 25 λεπτά μέχρι που να τραγανήσουν.
Πετάμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 20 δευτερόλεπτα, τα σουρώνουμε, μελώνουμε και ρίχνουμε καρύδια.