
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι
Υλικα
- 1 κιλό καλαμαράκια, φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 2 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 4 κ. σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 4 κ. σ. μάραθος ή άνηθος ψιλοκομμένος
- ½ φλ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
- ½ φλ. τσαγιού κρασί
- 1½ κ. σ. Ντοματοπελτέ
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- οδοντογλυφίδες
εκτελεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα καλαμαράκια.Κόβουμε το επάνω μέρος του κεφαλιού, με τα μάτια, το αφαιρούμε και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια, Ξεπλένουμε τα καλαμαράκια μέσα (προσέχοντας να μη μείνει άμμος), κι έξω και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε περισσότερο απ᾿ το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε ελαφρά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, (πλυμένο και στραγγισμένο), ανακατεύουμε για 1', βάζουμε τα πλοκάμια, ανακατεύουμε πάλι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να βράση για 2' - 3', προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε, (ανακατεύοντας συνεχώς γιατί κολλάει), για 5'. Έπειτα ρίχνουμε τη γέμιση σ᾿ ένα σουρωτήρι, τοποθετημένο μέσα σε μπολ και κρατάμε τα ζουμιά που θα βγάλει.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο, (10' περίπου) και μ᾿ ένα κουταλάκι, αρχίζουμε να γεμίζουμε τα καλαμαράκια, χωρίς να τα παραγεμίσουμε όμως, γιατί θα μας ανοίξουν. Κλείνουμε το κάθε καλαμαράκι με μια οδοντογλυφίδα και τα τοποθετούμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα. Μόλις τα τελειώσουμε όλα, βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε το ζουμί που κρατήσαμε, 1½ κούπα ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Τα μισοσκεπάζουμε και τα βράζουμε για 20' - 25' περίπου, έως ότου μαλακώσουν τα καλαμαράκια και μείνουν με λίγη πηχτή σάλτσα. (Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε). Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τα καλαμαράκια, τα σερβίρουμε και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους..