
Γαλέος με σκορδαλιά
Υλικα
- 800 γρ. Γαλέο
- 1/2 λεμόνι (τον χυμό του)
- 2 κουταλιές ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 κουταλάκι ρίγανη
- 2 δαφνόφυλλα σπασμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κούπα αλεύρι
- αλάτι, πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Για τη σκορδαλιά
- 6-8 λεπτές φέτες ψωμί του τόστ (χωρίς την κόρα)
- 6 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1/2 φλιτζάνι καρύδια καθαρισμένα
- 6 σκελίδες σκόρδο, μία πρέζα αλάτι
εκτελεση
Ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά. Βάζουμε λίγο νερό σε μπολ, βουτάμε μέσα μία μία τις φέτες του ψωμιού και στη συνέχεια τις σφίγγουμε με την παλάμη μέχρι να φύγει το περισσότερο νερό. Χτυπάμε για λίγο το ψωμί στο μίξερ μαζί με το μισό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη μάζα που θυμίζει αλοιφή. Σερβίρουμε με λίγο έξτρα ελαιόλαδο απο πάνω.
Ετοιμάζουμε το ψάρι: Το κόβουμε σε φέτες περίπου 2-3 εκατοστών, το αλατοπιπερώνουμε καλά και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζουμε σε γυάλινο μπολ όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και προσθέτουμε το ψάρι. Πρέπει να σιγουρέψουμε ότι η μαρινάτα θα πάει σε όλα τα σημεία του ψαριού. Το αφήνουμε για περίπου μία ώρα στο ψυγείο. Οταν έρθει η στιγμή να το τηγανίσουμε, βάζουμε το αλεύρι σε πιάτο και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι. Περνάμε τις φέτες του ψαριού απο το αλεύρι ελαφρώς. Τηγανίζουμε το ψάρι μέχρι να ροδίσει, περίπου 3-4 λεπτά την κάθε πλευρά. Σερβίρουμε με τη σκορδαλιά και με φέτες λεμονιού.