
Εκλέρ με σοκολάτα
υλικα Για τα σού
- 1 κούπα νερό
- 1/2 κούπας βούτυρο
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 1 κούπα αλεύρι
- 3 αυγά Κρέμα πατισερί σοκολάτα
- 500 ml γάλα
- 2 φακελάκια βανίλια ζάχαρη
- 4 κρόκοι
- 100 γρ.ζάχαρη άχνη
- 40 γρ.αλεύρι
- 160 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα Για το γλάσο σοκολάτας
- 200 γρ.σοκολάτα κουβερτούρα
- 80 γρ.βούτυρο
- 80 γρ. ζάχαρη άχνη
- λίγη βανίλια
εκτελεση
Βάζουμε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη μέσα σε μια κατσαρόλα πάνω στη φωτιά. Οταν έλθει σε σημείο βρασμού το μείγμα, ρίχνουμε μεμιάς το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να διαμορφωθεί μια μπάλα ζύμης που να ξεκολά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αποσύρουμε από την φωτιά, βάζουμε την ζύμη στο μπόλ του μίξερ και κτυπάμε ρίχνοντας ένα ένα τα αυγά μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.
Στη συνέχεια βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ και μέσα σε βουτυρωμένο ταδιαμορφώνουμε μακρόστενα ραβδιά επιθυμητού μεγέθους (βγαίνουν περίπου 20 κομμάτια). Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο 220 βαθμούς για 20 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς για άλλα 15 λεπτά. Βράζουμε το γάλα μαζί με τη βανίλια μέσα σε μια κατσαρόλα. Μέσα σε μια άλλη κατσαρόλα κτυπάμε τους κρόκους των αυγών ζωηρά μαζί με τη ζάχαρη.
Επειτα προσθέτουμε το αλεύρι και αναμιγνύουμε καλά. Αδειάζουμε το βρασμένο γάλα στο μείγμα των αυγών κτυπώντας ζωηρά. Προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και αφήνουμε να λιώσει ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Βάζουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο μέσα σε μπέν-μαρί μέχρι να αρχίσουν να λιώνουν.
Προσθέτουμε την βανίλια και τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει, τότε προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας νερό και ανακατεύουμε.Κόβουμε τα εκλαίρ κατά μήκος και τα γεμίζουμε με κρέμα πατισερί, με την βοήθεια ενός κορνέ, σε όλο το μήκος. Καλύπτουμε τα εκλαίρ με το γλάσο σοκολάτας και τα διατηρούμε σε κατάλληλο σκεύος στο ψυγείο, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.