Χορτοπιτα

Υλικα

  • 1 κιλό διάφορα χόρτα (λάπαθα, σέσκουλα, άγριο σπανάκι, καυκαλίθρες, μυρώνια)

  • 2 τρυφερά μικρά πράσα

  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια τρυφεράμε τα φύλλα τους

  • 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο

  • 1 ματσάκι αγριομάραθο (ή άνηθο)

  • 300 γρ. Φετα

  • 2 κ.σ αλάτι

  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο

  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

  • 6φυλλα



εκτελεση

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά. Τα ψιλοκόβουμε σε μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια, το πράσο, το δυόσμο και το μάραθο. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και τα τρίβουμε ανάμεσα στις παλάμες μας. Τα αφήνουμε να σταθούν και να ιδρώσουν για 15′.

Έπειτα, με τα χέρια, τα στύβουμε καλά ώστε να αποβάλλουν όλα τα υγρά τους. Τα βάζουμε σε μπολ, τρίβουμε πιπέρι και προσθέτουμε το τυρί σε τρίμματα. Περιχύνουμε με το 1/4 φλ. ελαιόλαδο.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ρηχό, μεγάλο ταψί 40 εκ. για πίτα. Απλώνουμε3 φύλλα, φροντίζοντας να τα ραντίσουμε ένα ένα, με ελαιόλαδο. Οι άκρες πρέπει να εξέχουν από το ταψί.

Απλώνουμε τη μισή γέμιση σε πολύ λεπτή στρώση. Στρώνουμε 1 σουρωμένο φύλλο. Το ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση σε λεπτή στρώση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, ελαφρά σουρωμένα και ραντισμένα με ελαιόλαδο. Γυρίζουμε τις άκρες .

Βάζουμε ένα ποτήρι στο κέντρο της πίτας και χαράζουμε με ένα μαχαίρι γύρω γύρω. Έπειτα χαράζουμε την πίτα ακτινωτά σε 12 κομμάτια και ραντίζουμε τις χαρακιές με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Με τα δάχτυλα ραντίζουμε ελαφρά την πίτα με λίγο νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα ή στους 160οC αέρα στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι η πίτα να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει από το ταψί η βάση της. 

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε